Halters & gewichten

(90)

Inhoud op deze pagina


Halter training

Halter training werd lang gezien als een sport voor mannen, maar tegenwoordig zijn er ook veel vrouwen die gewichten kopen, zodat zij thuis kunnen sporten met halters.

Dit is een belangrijke basis voor het ontwikkelen van spiermassa en kracht. Met halters kun je verschillende oefeningen uitvoeren. Hieronder vertellen we wat voor oefeningen er zijn, waar je rekening mee moet houden en welke gewichten geschikt zijn.

Haltergewichten - De gezondheidsvoordelen van een workout

De focus van halter training ligt op het versterken van de spieren, waarbij de kracht wordt verhoogd en het lichaamsvet afneemt. Het is echter niet alleen gericht op het aanmaken van spieren, maar zorgt er ook voor dat verslapte spieren zoals die in de rug of nek sterk blijven. Spieratrofie leidt tot een abnormaal postuur, wat weer voor pijn zorgt.

Artsen raden het gebruik van gerichte training met gewichten aan om dit te bestrijden. Als gevolg kunnen gezondheidskwalen ook worden voorkomen met behulp van een specifieke halter-workout voor de rug. Halters worden ook vaak gebruikt bij de revalidatie na sport-gerelateerde blessures. Onevenwichtigheid in de spieren kan worden voorkomen of voor worden gecompenseerd door op juiste, eenarmige wijze met halters te trainen.

Koop de juiste gewichten voor je behoeften

Er zijn meerdere halters met verschillende gewichten beschikbaar voor effectieve workouts, zowel eenarmige halters als barbells. Lichte halters zijn geschikt voor fitnesstraining en acrobatische oefeningen, zoals aerobics. Beginnelingen dienen met lichte gewichten te beginnen.

Als de gewichten te zwaar zijn zouden ze je spieren en gewrichten kunnen beschadigen. Zwaardere halters worden gebruikt bij krachttraining en bodybuilding. Voor beginneling is een paar eenarmige halters, die vooral helpen bij het aanmaken van spieren, genoeg. Veel mensen denken dat eenarmige halters alleen gebruikt kunnen worden om de biceps te trainen. In feite kunnen alle halters op allerlei verschillende manieren gebruikt worden.

Hierdoor kunnen de rug, de borst en de benen geoefend worden. Een haltertrainingsset dient te bestaan uit een barbell en twee eenarmige halters. Met deze beide elementen kan het gehele lichaam getraind worden. Trainen met barbells wordt uitgevoerd met behulp van een stang waaraan gewichten van verschillende zwaartes bevestigd kunnen worden.

Voorbeelden van geschikte oefeningen zijn:

  • Benchpresses
  • Deadlifts
  • Squats
  • Curls

Effectieve oefeningen voor de biceps zijn benchpresses met kleine afstand, tricep stretches en tricep presses, French presses, en curls met de barbell en eenarmige halter. De curl barbell, een variant op de barbell, is EZ-vormig om zo de polsen niet te beschadigen en de onderarmen minder te belasten. Crosslifts zijn een goede halteroefening voor de rug.

Hoe vaak en hoe intensief moet je trainen met halters?

Als je voornaamste doel is om spieren te kweken is het aan te raden om iedere dag te trainen. Als het vooral om gezondheidsredenen gaat is het genoeg om twee à drie keer per week te trainen. De trainingsgewichten moeten 15 tot 20 herhalingen per oefening mogelijk maken.

De basisregel is: met het juiste gewicht kan de allerlaatste herhaling van de oefening nog soepel worden uitgevoerd. Iedere trainingssessie dient altijd met een warm-up te beginnen. Cardioapparaten zijn erg geschikt voor dit doeleind.

Samenvatting

Een halter training is de perfecte krachttraining voor thuis. Dit richt zich vooral op het opbouwen van spieren en kracht. Daarnaast bevordert deze training de vetverbranding, word je er fitter van, wordt de coördinatie verbeterd en wordt het hart- en vaatstelsel versterkt. Eenarmige halters en/of barbells zijn alles wat je hiervoor nodig hebt. Dankzij de verschillende beschikbare gewichten zijn halters voor iedereen geschikt.

Meer informatie

Naar boven