Inhoud op deze pagina


Kettlebell

Training is belangrijk om het lichaam gezond te houden. Oefenen met de kettlebell is ook bijzonder effectief. In het Duits heet dit een 'Kugelhantel', een werktuig dat gebruikt kan worden om thuis en niet enkel in de sportschool te trainen.

Trainen met de kettlebell vergroot spierkracht, stabiliteit en snelheid en beschermt je tegen gezondheidsklachten als rugpijn. Hieronder wordt uitgelegd hoe dit op efficiënte wijze kan worden bereikt, welke oefeningen geschikt zijn voor beginners en geoefende gebruikers en wat de voordelen zijn.

Kettlebells — perfect om het volledige lichaam te trainen

Veel mensen die fitter willen worden maken tijdens hun workout gebruik van de kettlebell, wat altijd zinvol is. Met deze bal, die plat is aan de onderkant en over een handvat beschikt wordt het hele lichaam getraind op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, mobiliteit, snelheid en motoriek.

De gewichten stimuleren daarnaast spiergroei en stabiliseren de rug- en heupstreek. Het hart- en vaatstelsel wordt gezonder en men verbrandt er veel calorieën mee. Er wordt gebruikgemaakt van alle spiergroepen. Om deze redenen zou geen enkele sportschool compleet zijn zonder kettlebells. Ze zijn veelzijdig in gebruik en zowel los als als meerdelige set verkrijgbaar. Het handvat is zeer geschikt om de oefening snel en vaak te kunnen herhalen.

Met deze workout zijn een aantal verschillende oefeningen mogelijk, waaronder:

 • Deadlift
 • Swing
 • Snatch
 • Press
 • Clean

De verschillende mogelijke trainingsopties zijn vrijwel oneindig. Het fijne aan de gewichten is dat je eigenlijk geen andere apparatuur nodig hebt en dat je er gemakkelijk thuis mee kunt trainen.

Een kettlebell kopen — verschillende beschikbare gewichten

De dumbbell is beschikbaar in verscheidene gewichtscategorieën, bijvoorbeeld 8, 12 of 24 kilo, om zo aan te sluiten op jouw persoonlijke behoeften. Een kettlebell-set bevat verschillende gewichtsklasses, van 8 tot 32 kilo. De gewichten kunnen ook mee op reis genomen worden zodat je op ieder moment kunt trainen.

Met de lichtere dumbbells van 12 of 16 kilo kunnen beginnelingen eerst de juiste techniek aanleren. Ze zijn ook geschikt als warming-up. Zware kettlebells kunnen worden gebruikt om bepaalde spiergroepen gericht te trainen. Als de kettlebell verstelbaar is maakt dit een gevarieerde, afwisselende workout mogelijk.

De ideale workout met kettlebell

Beginners moeten eerst wennen aan het gewicht van de oefening en zichzelf het juiste postuur aanleren. Voorbeelden van geschikte oefeningen met de kettlebell zijn onder andere de deadlift, waarbij het gewicht met enkel de onderrugspieren en heupen wordt opgetild terwijl de rug recht blijft. Zelfs schijnbaar simpele oefeningen laten het hart- en vaatstelsel hard werken en stimuleren de vetverbranding.

De swing is een typische oefening waarbij het volledige lichaam wordt getraind:

 • Plaats de voeten op schouderbreedte uit elkaar
 • plaats de kettlebell middenachter je
 • zak enigszins door je knieën
 • strek de billen naar achteren met een rechte rug
 • zak door je benen om de kettlebell met beide handen te pakken
 • gebruik je lichaamsspanning om de kettlebell zo lang mogelijk heen en weer te zwaaien, waarbij je niet vanuit de armen zwaait maar vanuit de heupen

Geoefenden kunnen ook swings met één arm proberen uit te voeren.

Samenvatting

Trainen met dumbbells is veel meer dan een simpele krachttraining. Daarnaast heeft men er uithoudingsvermogen, coördinatie, mobiliteit, snelheid, flexibiliteit en nog veel meer voor nodig. Verder zijn oefeningen met de kettlebell de perfecte training voor het hart- en vaatstelsel.

Met zijn verschillende gewichten is de training even geschikt voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Als de kettlebell verstelbaar is zijn er nog veel meer verschillende oefeningen mogelijk.

Meer informatie

Naar boven