Inhoud op deze pagina


Thuisloopband - onafhankelijk van het weer en effectief

Gaan joggen ongeacht het weer en de duisternis? Niets is makkelijker. Met je eigen loopband kan uithoudingsvermogenstraining zo ongeveer elk moment gebeuren. Zonder onderbreking - zonder excuses - volledig zorgeloos en zacht voor je gewrichten binnen je eigen vier muren.

Waarom is het gemakkelijk voor de gewrichten? Loopbanden hebben meestal een vlak oppervlak. Een verend schokabsorberend systeem is nu ook standaard geworden en zorgt altijd voor een zacht loopgevoel. Veel modellen zijn nu ook opvouwbaar en kunnen na de training gemakkelijk onder de bank worden opgeborgen, wat ze een onovertroffen voordeel geeft ten opzichte van andere cardiomachines.

Vooraf geïnstalleerde (trainings)programma's maken een individuele, persoonlijke en gevarieerde loopbandtraining mogelijk. Elke loopband biedt dus verschillende tempo's en hellingen, zodat de training kan worden aangepast aan de behoeften van elke individuele loper.

Voordelen van een loopband

De voordelen van hardlopen in het algemeen en loopbandtrainen in het bijzonder zijn duidelijk. Lopen maakt al sinds het begin van de mensheid deel uit van onze dagelijkse beweging en is daarom populair. Loopbandtraining is geen uitzondering. Na een korte klassementsloop kan de juiste training beginnen. In tegenstelling tot het lopen in de buitenlucht heeft loopbandtraining verschillende gezondheids- en praktische voordelen:

 • Ren op elk moment, ongeacht het weer
  In de ochtend voor het werk, tijdens een lunchpauze op het thuiskantoor of 's avonds als de kinderen slapen. Soms beginnen we oprecht te rennen, maar als de zon ondergaat of we in een plotselinge regenbui verstrikt raken, daalt onze motivatie. Wie zijn eigen loopband heeft, kan droog en veilig trainen, volgens een flexibel schema, zonder tijd te verliezen. Wanneer het uitkomt.
 • Het uithoudingsvermogen en de snelheid op een gecontroleerde manier verbeteren en de vooruitgang meten
  We hebben allemaal een trainingsdoel, of het nu gaat om een bepaalde afstand, een beste tijd of algemeen welzijn. Typische trainingsparameters zoals tempo, helling en hartslag, die op elke goede loopband standaard moeten zijn, dragen bij aan een succesvolle loopbandtraining en moeten altijd bewust worden ingesteld vóór de training.
 • Comfortabel en zonder allergieën rennen
  We weten het. Hoe leuk het ook is om in het voorjaar of de zomer in de natuur te gaan rennen, het kan soms een last voor ons zijn. Als het pollen door de lucht vliegt, de temperatuur te hoog is voor licht rennen, of de grond te modderig is van de regen van de vorige dag, dan is het vaak moeilijk om ten volle te genieten van de run. Thuisrennen is dan een aangenamer en comfortabeler alternatief.
 • Gezondheidsvoordelen van rennen
  Rennen is in veel opzichten goed. Het verbetert de conditie, versterkt de spieren - vooral de onderste spiergroep - en heeft een preventieve werking op rugpijn. Dankzij de verende demping zijn loopbanden gemakkelijker voor de gewrichten dan trainen in de buitenlucht.

De juiste loopband vinden

De veelheid aan verschillende modellen maakt het niet bepaald gemakkelijk om de juiste loopband te vinden. Afhankelijk van het loopniveau en het trainingsdoel zijn de eisen voor een betrouwbare loopband verschillend. Welke accessoires of technische kenmerken moet mijn loopband hebben? Deze vragen moeten voor de aankoop worden opgehelderd. Wij weten hoe ingewikkeld en verwarrend dergelijk onderzoek kan zijn en geven graag aanbevelingen en tips:

 • Voor beginners
  Voor beginners en mensen die voornamelijk licht lopen of joggen en de loopband af en toe en alleen gebruiken, zijn gemakkelijk te gebruiken en goedkope beginnersmodellen geschikt. Voor deze groep mensen zijn loopbanden met een motorvermogen tot 1,5 pk, ca. vijf loopprogramma's, 10 km/u en een loopvlak van 120 cm lengte en 45 cm breedte voldoende. Door het kleinere aantal functies - in vergelijking met een premiumloopband - zijn de kosten ook beduidend lager. Een zeer goede beginnersloopband is verkrijgbaar vanaf ongeveer €400.
 • Voor renliefhebbers
  Als je regelmatig en intensief loopt, heb je meestal een semi-professionele uitrusting nodig en moet je daarom een loopband uit het middelste prijssegment overwegen. Wij adviseren een sterkere motor tot 3 pk, ca. 15 trainingsprogramma's en hoogwaardige apparatuur met een ruim functioneel oppervlak, USB- en audioaansluiting en/of tablethouder. De maximale snelheid op deze loopbanden moet ongeveer 18 km/u bedragen. Voor een aangenaam en veilig loopgevoel adviseren wij een loopvlak van minimaal 50 cm breed en 140 cm lang. Wat betreft de prijs zou €800 moeten volstaan.
 • Voor geavanceerde renners
  Loopbanden voor professionals en gevorderde gebruikers moeten door hun intensieve gebruik de hoogste kwaliteit en de meest uiteenlopende functies hebben. Wij adviseren daarom een motorvermogen van minimaal 4 pk en een snelheid van 20 km/u of meer. Door het hoge tempo van gespecialiseerde lopers tijdens intervalrennen of progressief rennen is de paslengte natuurlijk langer dan bij minder ervaren lopers. Ook het loopvlak moet hierop aangepast worden en minstens 150 cm lang en 55 cm breed zijn. Voor gevorderde hardlopers mogen hellingen of bergritten niet ontbreken, dus professionele loopbanden moeten altijd een gemotoriseerde helling van 15% toelaten. Last but not least is intensief gebruik van apparaten met gewrichtsvriendelijke en elastische schokdempers belangrijk. Hoogwaardige professionele loopbanden kosten meer dan €1.000.

Wat is belangrijk bij de aankoop van een loopband en waar moet ik rekening mee houden?

Verschillende factoren spelen een rol bij een comfortabele en doelgerichte loopbandtraining. Naast het motorvermogen (PK), de loopband, de demping van de loopband, de stabiliteit, de ventilator en de verhoogde intensiteit door functies zoals helling of een grote keuze aan trainingsprogramma's, zijn ruimtebesparende oplossingen zoals opvouwbare loopbanden doorslaggevende argumenten bij het nemen van een aankoopbeslissing. De belangrijkste criteria staan in de loopbandgids.

Meer informatie

Naar boven