Inhoud op deze pagina


Het vinden van de juiste optrekstang

Pull-ups zijn lastig, maar - samen met push-ups - één van de meest efficiënte oefeningen bij krachttraining. Reden te meer om regelmatig pull-ups uit te voeren. Als u snel resultaat wilt zien, zonder elke dag naar de sportschool te gaan, moet u overwegen om uw eigen optrekstang voor thuis te kopen.

Maar wat is de juiste optrekstang? Hoewel er geen eenduidig antwoord kan gegeven worden, zullen we u laten kennismaken met de verschillende modellen en functies, om zo uw zoektocht naar de juiste optrekstang hopelijk een beetje te vergemakkelijken.

Een optrekstang kopen: waar moet ik op letten?

Er zijn veel verschillende soorten optrekstangen. Of het nu gaat om een ​​aan de muur gemonteerde stang, een aan het plafond gemonteerde stang, stangen voor deurkozijnen, optrekstangen met verschillende gripmogelijkheden of met maximale gewichten, stangen in verschillende maten of materialen, het aanbod is omvangrijk.

Daarom raden we u aan om, voordat u tot aankoop overgaat, zorgvuldig na te denken over de eisen die u stelt aan een optrekstang en of het artikel dat u heeft gekozen echt aan die vereisten voldoet. Als u bijvoorbeeld niet over veel ruimte aan uw muren beschikt, bent u misschien geïnteresseerd in een optrekstang die aan het plafond kan bevestigd worden. Als u stijlvol design belangrijk vindt, moet u op zoek gaan naar een extravagante optrekstang, want er zijn een paar echte blikvangers die gegarandeerd in uw appartement zullen passen.

Het kan ook zinvol zijn om een optrekstang te kiezen op basis van zijn aanpassingsopties. Zo zijn sommige aan de muur of aan het plafond gemonteerde optrekstangen bijzonder praktisch omdat u er andere fitnessapparaten zoals suspension trainers of bokszakken aan kunt bevestigen.

Welke verschillen bestaan er tussen optrekstangen?

De meeste optrekstangen verschillen van elkaar, en gelukkig maar, want deze verschillende mogelijkheden voor het monteren en vastgrijpen van de stangen maakt de training juist zo efficiënt. De meest voorkomende optrekstangen voor thuis worden aan de muur, aan het plafond of in de deurpost bevestigd.

De in de deur gemonteerde variant, deurstang genoemd, kan zonder boren worden bevestigd door deze eenvoudig in het deurkozijn te klemmen. De oppervlaktedruk die wordt gecreëerd door het uitschuiven van de stang, zet deze vast in het deurkozijn, zodat u hem kunt monteren zonder gebruik te maken van boren of schroeven.

Er dient echter ook vermeld te worden dat het draagvermogen en de variatie aan grepen bij deze variant lager is. Hiertegenover staan de muur-optrekstangen: het kost wat meer moeite om een optrekstang aan de muur te bevestigen, maar het is dan ook het veiligste en meest effectieve type trekstang.

Waarom? Deze stangen bieden vaak een veel grotere variatie aan grepen en stellen u in staat om een ​​veel gevarieerdere training uit te voeren dan u zou kunnen doen met een in het deurkozijn bevestigde optrekstang. De laatste optie is een plafond-optrekstang. Zoals de naam al zegt, worden deze stangen aan het plafond gemonteerd. In veel opzichten is deze versie vergelijkbaar met aan de muur bevestigde stangen. Zolang de stang correct aan het plafond wordt gemonteerd, is hij voldoende stabiel en kan hij voldoende last dragen.

Hij heeft één voordeel ten opzichte van aan de muur gemonteerde stangen: hij bespaart ruimte en kan als het ware in het midden van de kamer worden geplaatst. Dit heeft een groot voordeel: de training kan worden aangevuld met extra oefeningen zoals beenlifts, gericht op de buikspieren.

Welke verschillende grepen bestaan er bij pull-up-oefeningen?

De grepen bij pull-ups zijn net zo divers als de mogelijkheden om de stang te monteren. Er worden doorgaans vier verschillende grepen gebruikt: smalle en wijde greep, evenals onderhandse en bovenhandse greep. Afhankelijk van de gebruikte greep kunnen er verschillende spiergroepen worden getraind.

Een smalle greep richt zich voornamelijk op de borstspieren, de lats en de biceps. De wijde greep, ook wel parallelle greep genoemd, richt zich voornamelijk op de rugspieren. Meer uitleg over de verschillende grepen bij pull-ups vindt u in onze handleiding.

Hoe monteer ik een optrekstang?

Hoe u een optrekstang monteert hangt natuurlijk af van het type stang. Zoals we hierboven beschreven, verschillen de stangen niet alleen in hun functionaliteit, maar ook in de wijze van monteren. Alle optrekstangen dienen echter correct gemonteerd te worden, volgens de gebruikershandleidingen.

Afgezien van het installatieadvies als zodanig, dient u ook rekening te houden met de veiligheidsmaatregelen en de maximale belasting. Vooral wanneer extra gewichten zoals verzwaarde vesten of riemen worden gebruikt. Ons advies: nodig iemand uit tijdens uw eerste training die een oogje in het zeil kan houden en u kan vertellen of alles er veilig uitziet.

Wat zijn typische oefeningen voor optrekstangen en welke variaties bestaan er?

Optrekstangen worden meestal beschouwd als een hulpmiddel voor oefeningen voor het bovenlichaam. Dit betekent dat ze zich richten op de armen, de borst en de rug. Desalniettemin kan de klassieke chin-up of pull-up-oefening, zoals deze soms wordt genoemd, gemakkelijk worden gevarieerd door gebruik te maken van een andere greep, zodat u andere of extra spieren kunt trainen, afhankelijk van de greep.

Een chin-up doen met een smalle greep zet bijvoorbeeld extra druk op de biceps. Hoe breder de greep, hoe meer uw lats moeten werken. Als u ook beenoefeningen toevoegt, bijvoorbeeld door het doen van rechte of gebogen beenlifts, worden ook uw buikspieren geactiveerd. Gewoon aan de stang hangen is ook een populaire oefening.

Maar ze verschilt van de hierboven beschreven oefeningen doordat ze minder gericht is op het opbouwen van spieren, maar eerder gebruikt wordt als een preventieve gezondheidsmaatregel en voor het verbeteren van de mobiliteit. Door dagelijks aan de optrekstang te hangen, verwijdert u spanning en blokkades in de wervelkolom, verbetert u de kracht van uw greep en worden de schoudergewrichten geopend.

Meer informatie

Naar boven