Inhoud op deze pagina


Roeitrainer

Wat is een roeitrainer?

De loopband, de crosstrainer en ook de roeitrainer staan bovenaan de populariteitsschaal van hometrainers. Geen wonder, want de trainingseffecten zijn in veel opzichten zeer positief, bijvoorbeeld op het gebied van spieropbouw en vetverbranding.

Verdere voordelen zijn een verhoging van het uithoudingsvermogen en verbetering van het cardiovasculaire systeem. Wat precies het verborgen geheim van de machine is en wat het trainingseffect van de roeitrainer is, wordt hieronder uitgelegd.

Wat is een roeitrainer?

Het fitness- en sporttoestel simuleert de bewegingen van het lichaam in een roeiboot. Conventionele modellen hebben een stabiel frame en robuuste statieven aan de voor- en achterzijde, die zorgen voor een hoge mate van stabiliteit. Het luchtwiel is een soort vliegwiel en is voorzien van een trekmechanisme.

Door de bewegende stoel kunnen het bovenlichaam en de billen tijdens de roeibewegingen naar voren en naar achteren worden geschoven. Of het nu gaat om een beginner of een gevorderde, de training is geschikt voor zowel vrouwen als mannen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Hoeveel weerstand je traint kan op de meeste machines met een knop worden ingesteld.

Roeitrainer - welke spieren worden getraind en wat zijn de bijkomende trainingsuccessen?

Het fitness- en sporttoestel simuleert de bewegingen van het lichaam in een roeiboot. Roeien versterkt en daagt alle belangrijke spiergroepen uit zoals:

  • Armen
  • Benen
  • Knieën
  • Kalveren
  • Bovenlichaam
  • Buik
  • Billen

De spieren van de rug, schouder en nek worden op een zachte en duurzame manier versterkt.

Bij de oefening gaat het om ongeveer 80 procent van de gehele musculatuur, wat resulteert in een extreem hoog calorieënverbruik van 400 tot 800 kcal per uur. Daarnaast worden ook kracht en uithoudingsvermogen en het cardiovasculaire systeem getraind. Voor dit laatste adviseren wij een roeiergometer met hartslagmeting en aanpassing van het wattage.

Door het vloeiende bewegingsverloop, dat zonder schokken plaatsvindt, is het een blessurevrije en gewrichtsvriendelijke training. De belasting van de banden of gewrichten is veel minder dan bij joggen of andere sporten. Tijdens de training is het belangrijk om tijdens het roeien je rug recht en gespannen te houden, evenals je maag.

Een roeitrainer kopen - verschillende modellen

Er zijn verschillende weerstandssystemen: De meest voorkomende varianten zijn apparaten met luchtweerstand, magneetrem of hybride systemen. De magneetrem zorgt voor gelijkmatige roeislagen.

Hier is het ook mogelijk om zeer lage weerstandsniveaus in te stellen om de conditietraining op een zeer comfortabel niveau te starten en de belasting geleidelijk te verhogen. Op roeitrainers met een touwtreksysteem is de beweging minder veeleisend en de rotatie meestal soepeler. Roeitrainers met waterweerstand geven ook een gevoel van authentiek roeien.

Door het spattende water krijgt men het gevoel dat men daadwerkelijk in een roeiboot zit. De weerstand kan naar behoefte worden aangepast voor een gevarieerde training. Ruimtebesparend opbergen is mogelijk door een geïntegreerde klapfunctie.

Samenvatting

De roeitrainer voor thuisgebruik biedt een uitgebreide, effectieve en gewrichtsvriendelijke totale lichaamstraining voor de opbouw van spieren en de versterking van het cardiovasculaire systeem. Het is ook de meest effectieve manier om af te vallen, omdat bij het roeien veel spiergroepen betrokken zijn.

Dit brengt de stofwisseling op volle toeren. Roei-oefeningen houden soepele, gecontroleerde bewegingen in, waarbij het niet nodig is om bochten te compenseren of stoten van sprongen of schokken op te vangen. Dit maakt het zacht maar zeer effectief. Wie een roeitrainer wil kopen, moet er rekening mee houden dat water als natuurlijk weerstandssysteem een goede keuze is, omdat het een roei-ervaring mogelijk maakt die bijzonder dicht bij het echte werk ligt.

Bij magnetische remsystemen wordt de weerstand van de machine opgewekt door een elektromagneet, die als een rem op de vliegwielmassa werkt. De gewenste weerstand kan meestal met een regelknop worden ingesteld.

Meer informatie

Naar boven