Balance Board - Fitness in balans

Hoe belangrijk conditie- en krachttraining ook is, bij een allesomvattende lichamelijke conditie komt meer kijken. Evenwicht en coördinatie zijn ook essentieel. Gelukkig zijn ook deze aspecten effectief te trainen. En niet alleen in de sportschool of buitenshuis, maar ook gewoon binnen de eigen vier muren. Hoe? Met een balance board.

Wat is een balance board?

De Nederlandse naam 'wiebelplank' zegt het al: het gaat om een beweegbare plank die op een onstabiele ondergrond ligt. Tot de bestsellers behoren varianten die optisch aan skateboards en snowboards doen denken. Daaronder ligt een rol die voor het gewenste kantelende effect zorgt. Voor beginners zijn handige complete pakketten beschikbaar die naast een board ook een beschermende vloermat bevatten. Ze beschermen parket en dergelijke betrouwbaar tegen beschadigingen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid de rol door een balanskussen te vervangen. Bij deze combinatie kunnen de bewegingen makkelijker opgevangen worden.

Wat zijn de voordelen van een evenwichtsplank?

Van surfen en snowboarden via skiën en voetbal tot aan vechtsporten en klimsporten: bij veel disciplines zijn coördinatie en balans een belangrijke sleutel tot een optimale performance. De conventionele work-outs thuis of in een studio bevorderen deze vaardigheden maar beperkt. Dit gat wordt opgevuld door een balansboard. Het maakt (bijna) overal en op elk moment een flexibele training mogelijk. Je bent niet afhankelijk van het weer of het seizoen. Bij typische zomer- of wintersporten biedt het de mogelijkheid ook buiten het seizoen helemaal fit te blijven.

Effectieve training van de kernspieren

Bij een balance board komt daar de effectieve training van de kernspieren nog bij. Of het nu rechte of schuine buikspieren zijn, rugstrekkers of heuprotators: bij het bewaren van het evenwicht moet het midden van het lichaam helemaal meewerken. Het is in ieder geval veel leuker dan ontelbare crunches en hyperextensions te doen. Naast de fun factor is ook de grotere effectiviteit van deze trainingsvariant een voordeel. Vooral de diep liggende rugspieren reageren buitengewoon goed op een work-out op een instabiele ondergrond. Dit is geen wonder: het stabiliseren van het lichaam is hun primaire taak.

Mogelijke oefeningen op een wiebelplank

Je vergist je in de eenvoudige opbouw van een balance board: de handige trainingstool maakt talrijke oefeningen mogelijk. Nieuwkomers kunnen het beste voorzichtig beginnen. Een muur vlakbij is handig om je te ondersteunen. Het balanceren op de plank vormt geen enkel probleem meer? Een grotere uitdaging zijn kniebuigingen. Absolute professionals wagen zich zelfs aan een variant op één been, wanneer ze die op een vaste ondergrond al perfect beheersen. Ook is het board, bijvoorbeeld, voor push-ups of planking te gebruiken. In dit geval rusten naar keuze de handen of voeten erop. Maar voorzichtig! Pak de plank niet aan de zijkanten met de vingers vast - je kunt klem komen te zitten.

Balance Board bij Capital Sports kopen

Wie een balance board wil aanschaffen, is bij Capital Sports op het juiste adres: we hebben een grote selectie modellen van grote kwaliteit. Hiertoe behoren boards met een meerlaagse opbouw van ahornhout in verschillende vormen en designs. Het aanbod varieert van klassieke uitvoeringen van zuiver hout tot aan exemplaren in surfboard-vorm met coole motieven. Bij de complete pakketten zit ook een beschermende vloermat. Nu online ontdekken en bestellen!

Meer informatie

Naar boven