Inhoud op deze pagina


Hometrainer

De hometrainer (of stationaire fiets) is een klassieker voor duurtraining en een van de populairste machines die thuis worden gebruikt.

Bij alle soorten weer - of het nu regent, stormt of sneeuwt - kunt u met de hometrainer op elk moment uw uithoudingsvermogen verbeteren en een flinke hoeveelheid calorieën verbranden. Het mooiste is dat de comfortabele zitpositie niet alleen makkelijk is voor de gewrichten, maar ze zelfs versterkt tijdens de training.

Bovendien kunt u extra kilo's verbranden, uw stressniveau verlagen en ziekten zoals diabetes voorkomen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar dat is het niet. Het is een feit dat hometrainers geschikt zijn voor duurtraining met een relatief laag risico op blessures, waardoor ze geschikt zijn voor alle conditieniveaus en leeftijden. Overigens: ergometers en fietsergometers worden vaak verward met hometrainers. Ze zien er qua optiek wel bijna exact hetzelfde uit, maar bepaalde technische aspecten verschillen wel tussen hometrainers en ergometers. We leggen uit wat de verschillen zijn.

Wat is een hometrainer?

Meestal wordt elk apparaat dat thuis gebruikt wordt voor duurtraining geclassificeerd als een 'hometrainer'. Hieronder vallen ook roeimachines of elliptische trainer. In de loop van de tijd is de term hometrainer echter specifiek voor de zogenaamde oefenfietsen of stationaire fietsen gaan gelden.

Kenmerkend voor hometrainers is dat de magnetische weerstandsmechanismen handmatig of elektronisch kunnen worden ingesteld. Een van de vele verschillende weerstandsniveaus kan worden geselecteerd. Deze weerstand blijft constant, hoeveel kracht u ook uitoefent bij het trappen van de pedalen.

Als u een moderne duurtraining wilt uitvoeren, zal een hometrainer of oefenfiets u daar perfect op uitrusten.

Wat is een ergometer?

Terwijl de hometrainer elektronisch of handmatig kan worden ingesteld, kan de ergometer alleen worden gestuurd met een elektronische magneetrem. Het belangrijkste verschil met een hometrainer is dat de weerstand niet alleen door middel van niveaus kan worden ingesteld, maar zeer nauwkeurig kan worden ingesteld en gemeten in Watt. Afhankelijk van de trapfrequentie verandert de ingestelde weerstand: langzaam trappen verhoogt de weerstand. Snel trappen verlaagt de weerstand.

Over het algemeen is de maximale weerstand van ergometers beduidend hoger dan bij de hometrainer en daarom zijn ergometers beter geschikt voor gevorderde fietsliefhebbers.

Hometrainer of ergometer - welke is geschikt voor mij?

Door kleine technische verschillen, zoals de weerstandsinstellingen, zijn de toestellen geschikt voor verschillende trainingsdoeleinden en doelgroepen.

Hometrainers zijn geschikt voor:

  • Gematigde trainingsinspanning en voor warm-ups
  • Beginnende sporters en mensen met weinig ervaring in het gebruik van hometrainingsapparaten
  • Mensen die op zoek zijn naar een eenvoudig en betaalbaar apparaat
  • Mensen die hun uithoudingsvermogen en hart- en vaatstelsel willen verbeteren door af en toe te trainen

Ergometers zijn ideaal voor:

  • Kwalitatieve en intensieve duurtraining
  • Mensen die hun inspanning precies willen controleren en meten.
  • Gevorderde en professionele training thuis
  • Uitdagende en prestatiegerichte training

Waar moet u op letten bij de aankoop van een duurtrainer?

1. Oscillerend gewicht

Oscillerend gewicht bepaalt uw niveau van trainingscomfort. Hoe hoger het oscillerende gewicht, hoe hoger het comfortniveau en hoe vloeiender de trapbewegingen.

U kunt deze tabel gebruiken om te bepalen welk oscillerend gewicht voor u geschikt is:

Oscillerend gewicht Profiel Gebruik
1-9 kg beginners warming-up, uithoudingsvermogenstraining, cardiovasculaire training
9-14 kg ambitieus liefhebbers van vetverbranding, uithoudingsvermogenstraining
> 15 kg Professionals Serieuze en competitieve sporten

2. Verstelbaar stuurwiel en stoel?

Hoe meer instellingen er beschikbaar zijn in een hometrainer of ergometer, hoe beter u het apparaat en ook de training individueel kunt aanpassen aan uw eigen behoeften.

Verschillende instellingen voor bijvoorbeeld de rugleuning zijn erg belangrijk bij rugklachten om de juiste houding te waarborgen. Bij blijvende rugklachten moet een ligfiets worden overwogen, omdat deze toestellen dankzij hun rugleuning en comfortabele zithouding bijzonder zacht zijn op de rug.

3. Maximale belasting

De algemene regel is: hoe hoger het gewicht en de maximale belasting van de hometrainer of hometrainer, hoe steviger het apparaat is. Lichte hometrainers met een maximale belasting van minder dan 90 kg kunnen bij hoge snelheden een beetje gammel zijn. De volgende tabel vertelt u de maximale belasting die wij aanbevelen, afhankelijk van uw trainingsniveau.

Profiel Max. gewicht van de gebruiker
Beginner <120 kg
Enthousiast 120-150 kg
Professioneel 150-180 kg

Een groot voordeel van lichte hometrainers is dat ze meestal opvouwbaar zijn. Opvouwbare hometrainers zijn vooral praktisch voor appartementen die niet veel ruimte bieden voor grote machines.

4. Technische kenmerken

Veel moderne en hoogwaardige ergometers hebben een ingebouwde console en een display dat de voltooide tijd, afstand, hartslag, verbrande calorieën en andere informatie weergeeft, vergelijkbaar met een loopband. Geïntegreerde trainingsprogramma's komen ook steeds vaker voor. Als u uw mobiele telefoon of tablet wilt aansluiten op de hometrainer, moet u er eerst voor zorgen dat er een mobiele telefoon of tablethouder beschikbaar is. Als dat het geval is, is het meestal mogelijk om de tablet met de fiets te verbinden via Bluetooth.

Aan de slag!

Bekijk de voordelen van onze Capital Sports hometrainers en ergometers en begin nu met trainen.

Meer informatie

Naar boven